Kilde: Ugeavisen Esbjerg
Skrevet af: Rune Weitling
Foto: Tue Sørensen
Læs artiklen på Ugeavisen-Esbjerg.dk

Efter et langt liv som lærer, valgte Else Maria at gå på pension som 60-årig. Ikke for at dandere den, men for at hjælpe folk, der er lyddøve.

Lydklinikken i Ribe

I Else Maria Olesens lydklinik i Vilslev syd for Esbjerg står der tre stemmegafler. De syner måske ikke af meget, men de har hjulpet rigtig mange, børn, unge og voksne.

Mange af Else Marias besøgende har nemlig oplevet læse- og staveproblemer, manglende koncentration, problemer med at huske og forstå samt indlæringsvanskeligheder. Alt sammen symptomer på lyddøvhed, som er netop det, Else Maria Olesen hjælper med i sin klinik i den lille landsby, hvor Kongeåen møder Vadehavet.

Meget kort fortalt kan man sige, at når man er lyddøv, så svarer hjernens opfattelse af ordene ikke til det, der bliver hørt, siger Else Maria og forklarer lidt om arbejdet med lyddøve:

– Stemmegaflerne bruger jeg til at finde ud af, hvordan hjernen registrer lydens svingninger, og om de to hjernehalvdele arbejder optimalt sammen. Derefter foretager jeg en høreprøve for at se, om lyden opfattes ens af venstre og højre øre, eller om der er forskydninger. Begge ting er vigtige for at finde ud af, om en person er lyddøv, fortæller Else Maria, der efter sin pension som lærer i folkeskolen har helliget sig arbejdet med at hjælpe folk, der er lyddøve.

Behandling derhjemme

Konstaterer Else Maria, at man lider af lyddøvhed, er der heldigvis hjælp at hente. Hun laver yderligere tests, men selve behandlingen foregår i hjemmet efter nøje anvisning.

– Behandlingen går kort sagt ud på, at eleven én gang hver dag lytter til den udleverede CD eller lydfil i cirka fem minutter og derefter slapper af i fem minutter, fortæller Else Maria, der gennem årene har hjulpet rigtig mange personer i sin klinik.

– Effekten varierer naturligvis fra person til person, og der er forskel på, hvor hurtigt forbedringerne opleves. Nogle mærker noget efter få uger, mens andre oplever, at der går længere tid, siger Else Maria og tilføjer, at man må påregne, at behandlingen tager mellem syv og ni måneder, hvor eleven besøger klinikken fire-fem gange alt efter behov.

– Og der er intet farligt eller mystisk ved det. Faktisk er der næsten lige så mange lyddøve som ordblinde i Danmark, det er bare ikke nær så kendt et fænomen. Og man kan sagtens være lyddøv uden at være ordblind. Så vi skal jo gerne have gjort opmærksom på, at der er hjælp at hente, smiler Else Maria Olesen.

FAKTA

Else Maria Olesen omtales i Ugeavisen Esbjerg omkring lydterapi i Ribe
Else Maria Olesen i interview

Når man er lyddøv har man groft sagt svært ved at modtage, forstå og lagre det, som høres, læses og ses. Lydbehandlingen er ingen mirakelkur og kan på ingen måde erstatte undervisning. Det vil sige, at den indlæring man mangler fra tidligere, den skal læres. Lydbehandlingen gør dog denne indlæring lettere. Du kan læse meget mere om Else Maria og Lydklinikken i Vilslev på www.lydbehandling.dk/lydterapi-ribe/

 

CITAT: Jeg oplever et stigende antal af voksne, der kommer for at få hjælp, fordi de har svært ved at koncentrere sig i de store, moderne kontorfællesskaber. Her kan lydbehandling også hjælpe. Else Maria Olesen, indehaver af Lydklinikken i Vilslev ved Ribe.

Bh Rune

Bedste hilsner
Rune Weitling
Journalist
rwe@ugeavisen.dk
Telefon: 3175 1339