Forældrene siger: “Vi har fået en meget gladere dreng, der har fået langt større selvtillid”.

Søg
Close this search box.

Lyddøv, orddøv eller APD. Er det svært at høre ordets lyd?

APD (Auditory Processing Disorder) eller Lyddøvhed er en forstyrrelse i høreprocessen, som både børn og voksne kan have. Problemet er, at hjernens opfattelse af de ord, der bliver sagt, ikke er helt korrekt. Hjernen mangler godkendelse og fortolkning af lydene, hvilket gør, at det er svært at opfatte, hvad der bliver sagt. APD/Lyddøvhed kaldes ”en langsom hørelse”, hvilket er et handicap, der kan ødelægge tilværelsen for mange mennesker.

Vi mennesker samler og lagrer lydmønstre i vores ”hørehukommelse” gennem hele livet. Vi gør os ofte ikke  helt klart, hvilken rolle lyden spiller i det daglige. Den er simpelthen livsvigtig for os. Talesprogets forskellige lyde – og evt. baggrundsstøj fra omgivelserne, kan blive til en grød. Dette kan give store problemer i dagligdagen.

Her kan Lydterapi træne hjernens hørecenter, så det bliver lettere at bruge lydene i afkodningen af ord, dvs. det bliver nemmere at læse og forstå.

Problemfelter omkring APD/Lyddøvhed:

  • Mangelfuld forståelse af almindelig tale
  • Baggrundsstøj forvirrer taleopfattelsen
  • Mangelfuld forståelse af flerleddede beskeder
  • Mangelfuld retningshørelse
  • Hurtig eller utydelig tale giver problemer

For et barn med APD/Lyddøvhed kan det være en daglig kamp at lytte og være opmærksom, som det kræves i undervisningen.

Barnet må tackle sine udfordringer og anvende kompensationsteknikker for at klare sig. Disse teknikker kræver en masse energi, hvilket kan betyde, at nogle børn med APD/Lyddøvhed er på overarbejde.

Dette kan resultere i manglende lyst til skolefag – og forringet udbytte af undervisningen.

Lydterapi tilbyder hjælp til børn, unge og voksne med APD/Lyddøvhed.