Forældrene siger: “Vi har fået en meget gladere dreng, der har fået langt større selvtillid”.

Søg
Close this search box.

Tankemylder og Stress

Tankemylder

Hvis vores sorteringssystem i hjernen er på overarbejde, kan vi blive ramt af tankemylder, der kan være meget ubehageligt. Vi bliver jo i vores verden konstant bombarderet med sanseindtryk udefra – med et væld af lyde og med føle – og smagsindtryk. Kroppen er imidlertid ikke kun optaget af de sanseindtryk, der kommer udefra. Den holder også øje med, hvordan tilstanden inde i kroppen er. Det gør, at vi også er i stand til at mærke os selv, f.eks. mærke puls, vejrtrækning, kulde og varme og sult og tørst.

Kroppens alarmberedskab

Vores krop kan imidlertid komme i alarmberedskab, hvis sorteringscentralen i hjernen er på overarbejde. Dette kan gøre, at hovedet fyldes med en hel masse tanker på én gang – såkaldt tankemylder. Hvis dette forgår over en kortere periode sker der ikke noget. Det må bare ikke føles sådan i kroppen ret tit, så tyder det nemlig på, at nervesystemet kører alt for stærkt, adrenalinen pumper rundt i kroppen og overbelaster nervesystemet – og dette kan udløse stress.

Stress

Stress giver ondt i maven, dårlig søvn indre uro, kvalme og hovedpine. Mange har svært ved at forklare, hvordan de har det, men de kan bare mærke, de har det rigtig skidt. Selvtilliden, selvværdet og modstandsdygtigheden påvirkes også af det galopperende nervesystem. Nogle bliver hurtigere ked af det, andre bliver hurtigere vrede og mister overblikket, når der er for meget tryk på. Hvis det er børn, vi snakker om, tænder nogle tit helt af, slår, råber, smækker med døre og smider med ting. Andre børn stikker af og gemmer sig.

Sygemeldinger

Stress er der ingen procedure for, og der er heller ingen tjekliste, hvor vi kan vippe af. Imidlertid er stress et alvorligt samfundsproblem, der giver rigtig mange sygemeldinger på skoler og på mange andre arbejds-pladser. Når et menneskes nervesystem har været overbelastet i en længere periode, er det vigtigt at finde ud af, hvad der er på spil og hvad der sætter gang i impulserne. Her skal der ofte også professionel hjælp til.

Lydbehandling og stress

Det er vores erfaring, at lydbehandling kan være en hjælpende faktor. Hovedet fyldes op af lyd, og lydbehandlingen giver ikke plads til tankemylder – og langsomt bliver det urolige nervesystem mere roligt. Den gentagne behandling kan over tid gøre nervesystemet mere robust og gøre, at mennesker nemmere finder ro.

Du kan altså få hjælp

En garvet sygeplejerske fortalte, at hendes arbejde på sygehuset havde været så belastende over tid, at hun måtte opgive sit arbejde på sygehuset pga. stress. Imidlertid kom hun i tanker om, at hun som barn havde fået lydbehandling, som havde beroliget hende. På klinikken blev det klart, at hun profiterede af lydbehandlingen. Langsomt kunne hun mærke en lindring i hoved og krop – og hun var slet ikke i tvivl om, at  lydbehandlingen gjorde en forskel.

Erfaringer

Mange erfaringer fra vores lydbehandlings-klinikker viser det samme. Lydbehandling kan give et godt skub fremad, hvis tankemylder og stress melder sig.